FAQ

Veelgestelde vragen

Staat uw vraag er niet bij? Vul onderstaand formulier in en u krijg zo spoedig mogelijk antwoord.

Kan ik de auto kopen met financiering?

Jazeker. Bij ABD Dacia kan u zowel nieuwe als gebruikte auto's kopen met financiering. U kunt het hele aankoopbedrag financieren of een deel. Per auto kunt op de voorraad pagina bekijken hoeveel u wilt aanbetalen en hoeveel u wilt lenen voor een bepaalde tijd.
Heeft u of vragen of ontvang u graag een persoonlijk voorstel? Stuur een e-mail naar info@abddacia.nl  of neem contact op met één van onze vestigingen. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 18:00 en op zaterdag van 09:00 tot 17:00.

Komen er nog kosten bij?

De prijs die u bij ABD Dacia op de website ziet is het totaalbedrag, opties zijn eventueel mogelijk.

Kan ik een proefrit maken?

Ja, u kunt ten aller tijden vrijblijvend een proefrit maken met een occasion of demo. Wanneer u vooraf contact met ons opneemt heeft u de zekerheid dat de auto voor u klaar staat, maar u kunt natuurlijk ook zo de showroom binnenlopen.

Wat zijn de garantievoorwaarden?

Bij ABD Dacia hebben we ons aangesloten bij BOVAG: de grootste Nederlandse brancheorganisatie voor bedrijven die zich met mobiliteit bezighouden. Bovag is een kwaliteitskeurmerk voor alle aangesloten bedrijven. Zo leveren wij leveren wij gebruikte auto’s bijvoorbeeld met garantie volgens BOVAG voorwaarden, zodat u precies weet waar u aan toe bent. Daarnaast bieden wij Fabrieksgarantie en Garantieplus aan, bekijk hier  meer informatie.

Bieden jullie vervangend vervoer aan?

Wij bieden op verschillende manieren vervangend vervoer aan. Wanneer u een werkplaatsafspraak inplant heeft u de keuze om een type vervangend vervoer aan te vinken. Meer informatie over vervangend vervoer vindt u hier.

Wat kost de onderhoud van mijn auto?

Bij ABD Dacia garanderen wij de volgende drie zekerheden:

✓ Wij garanderen de laagste kosten per kilometer

✓ Wij repareren niets zonder uw toestemming

✓ Gegarandeerd de beste service

Om een inschatting te krijgen wat de onderhoudsprijzen zijn kunt u altijd een vrijblijvend voorstel aanvragen, dit kan door contact met ons op te nemen.

 

Alles over Private Lease

Staat uw vraag er nu bij vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wat is BKR?

Het BKR registreert kredieten en leningen. Als u een vaatwasser koopt op afbetaling, of een hypotheek afsluit bij de bank. Dank komen die gegevens altijd in de database van het BKR. Dat is wettelijk verplicht in Nederland. 
Een private lease overeenkomst valt ook onder deze plicht. Als u bij ons een private lease aanvraag doet, dan beginnen we altijd met het toetsen van uw gegevens bij het BKR. Zo kunnen we beter inschatten of de overeenkomst bij uw financiële situatie past.
Als we de private lease overeenkomst daadwerkelijk afsluiten dan registreren we die bij het BKR. Voor meer informatie over BKR registratie kunt u vrijblijvend contact  opnemen met onze verkopers of eens langs komen in de showroom voor een vrijblijvend Private lease voorstel.

 

Wie mogen er in de auto rijden?

Allereerst mogen degenen die op het contract staan met de auto rijden. Daarnaast mogen anderen in het bezit van een geldig rijbewijs ook in de auto rijden. Behalve zeventienjarigen in het kader van ‘2todrive’, je moet dus tenminste 18 zijn en zelfstandig in de auto mogen rijden.

Hoeveel kilometers rijd ik per jaar?

Gaat u private leasen? Dan is uw maandbedrag afhankelijk van zowel de looptijd als het aantal kilometers. Het is dus verstandig om goed na te denken over het aantal kilometers dat u gaat rijden.
Geen idee hoeveel kilometers dat gaan zijn? We helpen u graag op weg. Open Google Maps om de afstanden te berekenen. Verder gebruiken we lekker ouderwets een rekenmachine, pen en papier.

Dit zijn de ritjes waar u rekening mee moet houden:

  • Ritjes van en naar uw werk. Hoeveel kilometer is het heen en terug? Vermenigvuldig dat getal met het aantal dagen dat u werkt per week. Vervolgens vermenigvuldigd u de uitkomst met 48. Dat is namelijk het aantal weken dat de gemiddelde Nederlander jaarlijks werkt. Noteer de uitkomst op uw lijstje.
  • Zomervakantie. Gaat u met de auto op vakantie? Neem uw favoriete bestemming, en ga er voor het gemak even vanuit dat u daar 1 keer per jaar op vakantie gaat. Bereken met Google Maps het aantal kilometers heen en terug. Tel daarbij op 250 kilometer voor elke week dat u op uw bestemming bent, voor de ritjes die u lokaal maakt.
  • Bent u fan van wintersport? Het aantal kilometers berekent u net als die van de zomervakantie. Ook deze noteert u op uw lijstje.
  • Familiebezoekjes. Pak uw agenda erbij en tel eens op bij elkaar op hoe vaak u de afgelopen 12 maanden familie hebt bezocht. Met Google Maps rekent u de kilometers uit. Vul het totaal aantal kilometers in op uw lijstje.
  • Pakt u de auto om boodschappen te doen? Hoe vaak doet u dat per week? En hoeveel kilometers is het naar de supermarkt? Vermenigvuldig het aantal kilometers met het aantal keer per week, en doe dat keer 52.
  • Misschien brengt u de kinderen met de auto naar school? Neem dan het totaal aantal kilometers heen en terug. Vermenigvuldig dat met 5 voor het aantal dagen per week. En dat getal vermenigvuldigt u met 40. Dat is het aantal weken dat kinderen in Nederland per jaar naar school gaan.
  • Sport en verenigingen. Zowel uw eigen hobby’s als die van uw kinderen. Als het wekelijks terugkerende activiteiten zijn dan telt u ze mee in het totale aantal kilometers. Vermenigvuldig het aantal wekelijkse kilometers met 48, er vanuit gaande dat u 4 weken per jaar op vakantie bent.
  • Last but not least zijn er de incidentele ritjes. Dat verschilt natuurlijk per persoon. Wij zouden hier 100 kilometer per maand voor rekenen. Dat komt dus op 1200 kilometer per jaar. Dat is het laatste cijfer op uw lijstje.

Tel nu alle cijfers op uw lijstje bij elkaar op. U heeft nu een nauwkeurige schatting van uw totaal aantal kilometers. Voor meer informatie kunt u vrijblijvend langs komen in een showroom van ABD Dacia of kunt u contact  opnemen.

Wat is private lease?

Bij ABD Dacia kunt u autorijden voor een vast maandbedrag. De auto staat op uw naam maar blijft eigenaar van de dealer. In uw maandbedrag zitten de kosten voor afschrijving, wegenbelasting, verzekering, reparatie, onderhoud en banden verwerkt. U hoeft alleen nog maar te tanken en hoe jammer ook de bekeuringen te betalen.

Wanneer kom ik aanmerking voor Private Lease?

Het is natuurlijk belangrijk dat u het maandelijks bedrag daadwerkelijk kunt betalen. Het is aan onze lease experts om te bepalen of uw budget toereikend is. We houden daarbij rekening met uw inkomen, uw woonlasten en eventuele schulden. Ook wordt er een BKR-toetsing gedaan. Een Nederlandse BSN-nummer is verplicht, en daarnaast moet je bij aanvang van uw looptijd minimaal 18 zij en aan het einde van de looptijd maximaal 80 jaar oud.

Wat als mijn auto total loss is?

Als de leaseovereenkomst is geëindigd wegens total loss van het voertuig, geldt het vereiste van inlevering van het voertuig voor u niet.

Wat als mijn voertuig is gestolen?

Als de leaseovereenkomst is geëindigd wegens diefstal van het voertuig, geldt het vereiste van inlevering van het voertuig door u niet.

Welke kosten van het voertuig zijn niet in het termijnbedrag inbegrepen?

Alle kosten die niet in de voorgaande opsomming zijn opgenomen. Zo komen bijvoorbeeld de kosten van brandstof, van parkeren, van wassen van het voertuig, van updates van het navigatiesysteem (indien aanwezig in het voertuig), van bekeuringen en tolgelden voor uw eigen rekening.

Welke kosten voor gebruik van het voertuig zijn bij het termijnbedrag inbegrepen?

Dat zijn: 

  • Motorrijgenbelasting
  • Kosten van reparatie en regulier onderhoud
  • Premie voor een verzekering van aansprakelijkheid voor schade aan derden (Wettelijke Aansprakelijkheid of WA-verzekering)
  • premie van een verzekering voor eventuele schade aan het voertuig door aanrijding, diefstal en andere plotseling van buiten komende gebeurtenissen (cascoschade)
  • kosten van pechhulp; 
  • kosten van vervangend vervoer in Nederland tijdens reparatie of onderhoud na 72 uur of na een kortere periode indien dat in de Aanvullende voorwaarden bepaald is; eventueel andere kosten, indien dat is bepaald in het leasecontract.
Waar kan ik het voertuig afhalen?

U kunt het voertuig bij één van onze vestigingen afhalen, afhankelijk van uw eigen wensen en voorkeur. 

Wanneer eindigt de leaseperiode?

De leaseperiode eindigt als de overeengekomen duur daarvan verstreken is of als de leaseovereenkomst eerder wordt ontbonden of volgens deze Algemene voorwaarden wordt opgezegd.

 

Wanneer kan ik mijn voertuig ophalen?

U kunt het voertuig ophalen zodra de bedenktijd is verstreken, zonder dat u de leaseovereenkomst hebt ontbonden of als de bedenktijd is vervallen doordat u het leasecontract hebt ondertekend, u de waarborgsom hebt betaald en het voertuig klaarstaat om door u afgehaald te worden.

Als bij ondertekening van het leasecontract nog niet bekend is wanneer het voertuig afgehaald kan worden, ontvangt u van ons een bericht zodra bekend is wanneer het voertuig afgehaald kan worden.

Wanneer gaat de leaseperiode in?

De leaseperiode gaat in op de dag waarop u het voertuig afhaalt.

Vanaf wanneer is de leaseovereenkomst van kracht?

De leaseovereenkomst gaat in op het moment dat wij bij ABD het door u ondertekende leasecontract hebben ontvangen.

Heb ik na het afsluiten van de leaseovereenkomst bedenktijd?

Ja. Binnen 14 dagen nadat wij bij ABD het door u ondertekende leasecontract hebben ontvangen, kunt u de overeenkomst zonder kosten ontbinden. Dit kunt u doen door het herroepingsformulier - dat u van ons ontvangt bij het aangaan van de leaseovereenkomst - in te vullen en binnen de termijn van 14 dagen aan ons te verzenden. 

In plaats van het herroepingsformulier kunt u ook een andere verklaring gebruiken, waarin u duidelijk vermeldt dat u de leaseovereenkomst ontbindt. U kunt het voertuig pas ophalen zodra de bedenktijd is verstreken. Is het voertuig al beschikbaar, en wilt u er direct over beschikken dan kunt u afstand doen van uw bedenktijd. Dit doet u door het leasecontract in aanwezigheid van een medewerker van ABD te ondertekenen en daarbij schriftelijk kenbaar te maken dat u direct over het voertuig wil beschikken.

Wie houdt bij wanneer het voertuig een onderhoudsbeurt nodig heeft?

U doet dat. Zodra het voertuig volgens de richtlijnen van de fabrikant, te vinden in het instructieboekje en volgens eventueel in de Aanvullende voorwaarden opgenomen richtlijnen van de leasemaatschappij, een onderhoudsbeurt nodig heeft, dan maakt u daartoe een afspraak bij een vestiging van een door de leasemaatschappij aangewezen autobedrijf. Vervolgens brengt u zelf het voertuig naar de vestiging. Om misverstanden over de betaling van de kosten te voorkomen, moet u aan het autobedrijf mededelen dat het voertuig eigendom is van de leasemaatschappij en dat het autobedrijf de leasemaatschappij vooraf om toestemming voor onderhoud moet vragen.

Wie verricht het dagelijks onderhoud van het voertuig?

U moet zelf de bandenspanning en de niveaus van de motorolie en de andere vloeistoffen op het voorgeschreven peil houden volgens de richtlijnen van het instructieboekje bij het voertuig. De kosten daarvan zijn voor uw rekening. Voor bijvullen van olie en koelvloeistof moet de in het instructieboekje voorgeschreven kwaliteit olie of koelvloeistof gebruikt worden.

Wie mogen het voertuig besturen?

In de Aanvullende voorwaarden kan de voorwaarde worden gesteld dat de bestuurder een bepaalde minimale leeftijd moet hebben en/of gedurende een bepaalde minimale duur over een voor het voertuig geldig rijbewijs moet beschikken. Voor het overige kan iedereen die in het bezit is van een voor het voertuig geldig rijbewijs het voertuig besturen. Daarbij geldt natuurlijk wel dat de bestuurder wettelijk bevoegd en in staat moet zijn het voertuig te besturen.

Mag een zeventienjarige het voertuig besturen?

Het voertuig mag worden bestuurd door een zeventienjarige in het kader van begeleid rijden (“2todrive”), behalve als in de Aanvullende voorwaarden wordt bepaald dat dit niet is toegestaan.

Hoe dient met het voertuig te worden omgegaan?

In het algemeen moet zorgvuldig met het voertuig worden omgegaan en moeten de verkeersregels en andere wettelijke voorschriften worden opgevolgd. Met het voertuig mag niet op zodanige wijze worden omgegaan dat er volgens de verzekeringsvoorwaarden geen dekking bestaat. 

Als het voertuig niet wordt gebruikt, dan moet het voertuig zorgvuldig worden afgesloten. Voorzieningen ter voorkoming van diefstal, zoals een alarminstallatie, moeten in werking gesteld worden. De sleutel van het voertuig moet zorgvuldig worden opgeborgen. Het voertuig mag niet worden gebruikt voor vervoer van personen of goederen tegen betaling of voor snelheids-, betrouwbaarheids- of rijvaardigheidsritten. Ook mag het voertuig niet worden gebruikt voor rijles.

Met het voertuig mogen geen gevaarlijke stoffen worden vervoerd.

Het voertuig mag niet tegen betaling aan derden ter beschikking worden gesteld.

Heb ik bij een ongeval recht op hulp bij vervoer van het voertuig en van de inzittenden?

Bij een ongeval kunt u voor transport van het voertuig en van inzittenden gebruik maken van de hulpregeling van de WA verzekering of van de door ABD geboden hulp. 

Mag ik accessoires of andere wijzigingen of toevoegingen aanbrengen in het voertuig?

Voordat u wijzigingen of toevoegingen aanbrengt verzoeken wij u om eerst contact met ons op te nemen. Bij schriftelijke goedkeuring namens ABD mag u wijzigingen of toevoegingen aanbrengen. Op de voorwaarde dat de accessoires (zoals een trekhaak) moeten aangebracht en verwijderd kunnen worden zonder dat schade aan het voertuig ontstaat. Vóór inlevering van het voertuig moeten de accessoires verwijderd worden. 

Kosten van verzekering, onderhoud, reparatie en vervanging van door u zelf aangebrachte accessoires zijn voor uw eigen rekening.

Hoe wordt het termijnbedrag over een deel van de maand berekend?

Het termijnbedrag geldt per kalendermaand. Als de leaseperiode na de eerste dag van een kalendermaand begint of de leaseovereenkomst vóór de laatste dag van een kalendermaand eindigt, wordt het termijnbedrag berekend over het aantal dagen van de leaseperiode in de desbetreffende maand.

Tot wanneer betaal ik het termijnbedrag?

U betaalt het termijnbedrag totdat de leaseperiode is geëindigd en u het voertuig bij één van onze vestigingen heeft ingeleverd. Als de leaseovereenkomst is geëindigd wegens diefstal of total loss van het voertuig, geldt het vereiste van inlevering van het voertuig door u niet.

Vanaf wanneer betaal ik het termijnbedrag?

U betaalt het termijnbedrag vanaf het begin van de leaseperiode. Dat is dus vanaf het moment dat u het voertuig ophaalt of, als u het voertuig 5 dagen nadat dat die voor u klaar staat, nog niet hebt opgehaald, vanaf de eerste dag na die periode van 5 dagen.

Wat moet ik doen als ik verhuis?

Als u verhuist, dient u uw nieuwe adres aan ABD door te geven. Als uw e-mailadres wijzigt, moet u dat ook aan ABD doorgeven. Totdat dit is gebeurd, kan ABD alle voor u bestemde berichten aan het laatste door u opgegeven adres en/of e-mailadres sturen. Een nieuw telefoonnummer dient u ook door te geven aan ABD Dacia. 

Kan de leaseovereenkomst ontbonden worden?

ABD mag de overeenkomst ontbinden als u het termijnbedrag of andere bedragen niet hebt betaald, ook niet nadat u daartoe in de gelegenheid bent gesteld. ABD waarschuwt u tijdig voorafgaand aan de ontbinding. Verder kan ABD de overeenkomst ontbinden als:

  • u failliet wordt verklaard of de Wet schuldsanering natuurlijke personen op u van toepassing wordt verklaard; 
  • u verhuist naar het buitenland; 
  • u onder curatele of onder bewind wordt gesteld; 
  • het voertuig is gestolen en 30 dagen na de vermissing nog niet terug is; 
  • het voertuig als gevolg van schade zodanig beschadigd is dat het uit technisch of economisch oogpunt redelijkerwijs onverantwoord is het voertuig te herstellen.
Kan de leaseovereenkomst worden opgezegd als ik overlijd?

Als u overlijdt, kan een van uw erfgenamen de leaseovereenkomst direct opzeggen. Er zijn voor de opzegging in verband met uw overlijden geen kosten verschuldigd. Uw erfgenamen zijn wel verplicht het voertuig direct na de opzegging in te leveren en blijven verplicht tot het moment van inlevering het termijnbedrag en andere openstaande bedragen te betalen.

Als het leasecontract is ondertekend door twee personen en de andere persoon niet is overleden, kan de leaseovereenkomst niet wegens uw overlijden worden opgezegd. De andere persoon wordt dan de enige contractspartner.

Kan ik de leaseovereenkomst opzeggen voordat de leaseperiode voorbij is?

U kunt de leaseovereenkomst tussentijds opzeggen, op zijn vroegst tegen de eerste dag van het tweede jaar van de leaseperiode. In de Aanvullende voorwaarden kan echter bepaald zijn dat u tegen een eerdere dag kunt opzeggen. U moet een opzegtermijn van ten minste 1 maand in acht nemen.

Om op te zeggen, moet u een brief sturen naar ABD Dacia. Als u de leaseovereenkomst per e-mail of via internet hebt gesloten, kunt u ook met een e-mailbericht opzeggen. De adresgegevens waarnaar de opzegging kan worden gestuurd, zijn vermeld in het door u afgesloten lease contract. Bij wijziging van die gegevens ontvangt u daarvan bericht.

Bij opzegging dient u een opzeggingsvergoeding te betalen. Deze opzeggingsvergoeding staat los van de afrekening van eventuele meerkilometers op het moment waarop de leaseovereenkomst eindigt.

Als er op het moment waartegen is opgezegd sprake is van meerkilometers, betaalt u daarvoor dus een vergoeding naast de opzeggingsvergoeding. 

Wat als ik door mijn gewijzigde persoonlijke situatie of buiten mijn schuld om genoodzaakt bent de leaseovereenkomst op te zetten? 

Bent u genoodzaakt de leaseovereenkomst op te zeggen omdat betaling van de leasetermijnen buiten uw schuld voor u onmogelijk is geworden? Meld dit dan bij ons en onderbouw dit met schriftelijke stukken. Wij gaan samen met u tot een redelijke oplossing proberen te komen. Dit kan bijvoorbeeld door u een betaalregeling aan te bieden. 

Staat uw vraag er niet bij?